Избран местобљустител на тронот на Киевската митрополија
 
 
 
 
 

Избран местобљустител на тронот на Киевската митрополија (25.02.2014 14:18)

Во понеделник, 24 февруари 2014г., се одржа заседание на Светиот Синод на Украинската православна црква (МП), со кој според Уставот на Украинската православна црква претседаваше најстариот по хиротонија член на Синодот, г. Агатангел, Митрополит Одески и Исмаилски.

Бидејќи, според проценките на лекарите, Неговото Блаженство, Митрополитoт Киевски и Украински г. Владимир, поради здравствени причини не е во можност да ја извршува функцијата на претстојател на Украинската православна црква, а за што се увериле и членовите на Светиот Синод посетувајќи го во болница, беше донесена одлика за неопходност за избор на местобљустител на Киевската Катедра.

Со тајно гласање, на должноста местобљустител е избран Митрополитот Черновицки и Буковински, г. Онуфриј. По заседавањето на Светот Синод, Неговата Светост, Патријархот Московски и Руски Кирил во телефонски разговор му честита на новоизбраниот местобљустител, посакувајќи му помош од Бога во носењето со ваквата одговорна служба во тешките моменти за Црквата во Украина.

Извор: patriarchia.ru