Во спомен на жртвите од авио-катастрофата на летот 7К9268
 
 
 
 
 

Во спомен на жртвите од авио-катастрофата на летот 7К9268 (02.11.2015 17:19)

Трагедијата се случи рано изутрина, на 31 октомври – авионот А-321 од руска авиокомпанија со 217 патници и седмочленен екикаж, кој полетал од Шарм-ел-Шејх (Египет) кон Санкт-Петербург, се сруши на Синајскиот полуостров. 1 ноември, на денот на жалост за цела Русија, во многу цркви во земјата беа вознесени молитви за покој на жртвите во катастрофата.

 

Во спомен на жртвите од авио-катастрофата на летот 7К9268, се посветува…

 

 

„На 31 октомври 2015 г, на древниот Синајски Полуостров се случи трагедија која болно ги допре срцата на луѓе од целиот свет. Тоа е тага за секого од нас. И денес, сите зборови – се излишни.

Не може да се најдат утешни зборови за ближните и роднините на починатите. Постои само молитва, и имено таа – сега е попотребна од какви било зборови. Сите ние сме поврзани еден со друг со врски. Роднински, другарски, врски од заеднички град или заедничка земја. Сите ние сме луѓе, и веќе само тоа ја означува нашата блискост, еден со друг. Блискост во заедничката кршливост и нестабилност на животот, во неизбижната смрт. Ние, сите заедно, како цел живот да стоиме на брегот на една бездна и се држиме за раце. Дуваат ветровите на времињата и историјата, обидувајќи се да го фрлат целото човештво во таа пропаст, но благодарение на дланките на другиот, ние се држиме и не паѓаме.

Смртта е неизбежна и страшна. Најстрашното во неа е нејзината неочекуваност. Непредвидливост. Нејзината непристрасност во однос на луѓето. Нејзината ужасна несправедливост. Нејзината бесмисленост.

Затоа нема зборови. Само молитва – како рака за помош на ближниот, на крајот на смртната пропаст. И таа молитва нè поддржува нас. Ја имаме уште и светлата вера во ветувањето Божјо, кое дава смисла на земното постоење. Бог ветил дека сите ќе нè воскресне, што значи – и ќе нè воскресне. И Самиот плачел неутешно над гробот на Својот пријател Лазар. Плачел, и не нашол утешни зборови. И го воскреснал Лазар, како што ќе ги воскресне еден ден сите загинати и заминати, како што ќе го воскресне и секого од нас, затоа што несомнено, секој од нас еднаш ќе умре.

Имаме само една надеж – Христос, Кој ја победи смртта еднаш и засекогаш. Да, смртта владее во светот и ни ги зема нашите блиски и пријатели секојдневно и ни предизвикува незамислива болка. Но нејзините победи – се минливи.

Зад прагот на смртта, колку и да е страшна, нас нè чека и сретнува Воскреснатиот Христос. Зад прагот на земното постоење, нè чека Пасха. И таа радост, никој нема да ни ја одземе.

Христос Воскресна! Што значи, дека бесмисленоста на смртта добива смисла, и нејзината темнина, внатре свети со пасхална светлина. И нашите молитви – молитви за поткрепа на живите и светол удел на мртвите – ќе ги услиши Бог, и ќе утеши, и ќе ги избрише солзите од лицето. И како Татко, Кој ги љуби Своите деца – ќе нè прегрне и ќе ја избрише секоја мака.

Се молиме за вас…

 

Список на загинатите патници на летот 7К9268 Шарм-Ел-Шејх – Санкт-Петербург:

 

Капетан Немов Валериј Јуревич

Втор пилот: Трухачев Сергеј Станиславович

Главна стујардеса: Марцевич Валентина Петровна

Стујарди/стујардеси:

Беломестнов Андреј Виталевич
Олару Ирина Дмитриевна
Свиридов Станислав Василевич
Филимонов Алексеј Андреевич

 

Патници:

(презиме, име, датум на раѓање)

 

Акимов Михаил, 30 мај 1973

Александров Александар, 11 јули 1976

Алексеев Алексеј, 7 декември 1983

Амосов Андреј,  8 декемвти 1964

Аникеева Маргарита, 14 септември 1949

Анисимов Виктор, 7 мај 1962

Башакова Надежда, 15 ноември 1937

Беспалова Галина, 16 септември 1949

Богданов Антон, 28 октомври 2005

Богданов Дмитриј, 27 јануари 1969

Богданова Анастасија, 4 октомври 1993

Богданова Валерија, 16 ноември 1990

Бриуло Евгениј, 21 ноември 1966

Бриуло Марина, 28 јануари 1967

Булеева Јулија, 15 јули 1990

Буткевич Александар, 27 август 1955

Ваглаев Павел, 12 декември 1960

Василева Лилија, 16 септември 2002

Василева Марина, 1 септември 1958

Ветлугин Александар, 26 јули 1980

Винник Александра, 06 февруари 2012

Винник Дмитриј, 06 септември 2013

Винник Маријана,26 мај 1987

Виноградскаја Евгенија, 26 ноември 1986

Виталева Алиса, 28 февруари 2001

Виталева Ирина, 5 февруари 1978

Вишнев Армен, 26 октомври 1988

Волженкова Анна, 2 мај 1987

Волков Николај, 12 декември 1982

Волкова Марина, 14 ноември 1965

Волкова Јулија, 28 април 1967

Волјанскаја Екатерина, 22 јули 1992

Воскресенскаја Елвира, 8 февруари 1987

Гавриков Александар, 04 јануари 1980

Гајдамак Алина, 30 април 1988

Гајдамак Елена, 8 јуни 1965

Галанова Елена, 23 октомври 1972

Герасина Вера, 16 септември 2009

Герасина Јулија, 29 мај 1973

Гирин Дмитриј, 23 септември 1983

Глидаев Денис, 17 јануари 1982

Голенков Владимир, 26 март 1967,

Голенкова Викторија, 14 јули 1970

Голенкова Диана, 2 септември 2011

Голубева Нина, 21 јануари 1972

Гомечко Људмила, 25 мај 1958

Горбатенко Андреј, 14 јули 1980

Гордин Леонид, 27 ноември 1986

Гречкина Татјана, 20 јануари 1952

Григорева Дарја, 29 декември 1991

Григорева Екатерина, 2 јули 2003

Григорьева Наталија, 8 април 1979

Громов Алексеј, 1 јуни 1988

Громова Дарина, 26 декември 2014

Громова Татјана, 9 декември 1988

Даниленко Надежда, 18 април 1990

Данилова Наталија, 24 август 1987

Дементич Татјана, 7 мај 1951

Добрица Андреј, 18 февруари 1971

Добрица Рима, 7 август 1971

Домашнаја Елена, 15 ноември 1990

Дудочкина Светлана, 14 март 1962

Дудченко Елена, 28 ноември 1968

Дунаев Александар, 16 февруари 1947

Дунаева Нина, 08 јуни 1953

Душечкина Валерија, 10 мај 2005

Евграфова Евгенија, 7 јуни 1988

Жималенков Мирон, 27 јули 2013

Жималенков Сергеј, 13 август 1983

Жималенкова Елена, 16 февруари 1986

Завгороднаја Ирина, 30 август 1973

Замолотова Галина, 9 января 1953

Зоркина Ана, 10 март 1984

Зоркина Ана, 18 август 1986

Зуева Марина, 12 февруари 1990

Иванова Ираида, 22 мај 1938

Иванјук Галина, 28 декември 1957

Ивлева Марина, 10 јануари 1971

Ивлева Марија, 7 септември 2000

Иларионова Александра, 14 август 1987

Јоргенс Елена, 4 октомври 1971

Иштенко Ирина, 31 јануари 1953

Казак Љубов, 6 ноември 1957

Калинина Евгенија, 5 мај 1951

Калинина Олга,10 декември 1973

Кантсерова Валерија, 21 февруари 1983

Ким Људмила, 4 јули 1975

Кирилова Олга, 11 август 1985

Киселев Анатолиј, 21 август 1983

Клочков Алексеј, 01 јули 1989

Клочкова Светлана, 25 јануари 1989

Ковалева Ирина, 2 септември 1967

Кожемјакеова Екатерина, 19 август 1982

Козлова Љубов, 1 јули 1963

Кондрашкова Марина, 12 ноември 1990

Коноирова Елена, 16 јануари 1985

Копилов Александар, 23 јули 1953

Коренко Људмила, 7 април 1954

Кочкин Антон, 29 јануари 1967

Краснова Јулија, 15 јуни 1992

Кротов Александар, 12 април 1979

Крилов Михаил, 4 јануари 1982

Крилова Кристина, 18 ноември 2005

Крилова Светлана, 6 мај 1985

Кузнецова Наталија, 5 февруари 1986

Куликова Јулија, 16 јануари 1990

Курбатова Татјана, 29 август 1967

Куркаедова Ирина, 27 октомври 1955

Лајшева Надежда, 17 јануари 1991

Лапшина Вера, 1 септември 1946

Лушенко Нина, 8 јули 1955

Максимов Александар, 7 октомври 2000

Максимова Марија, 1 јануари 1974

Масленникова Јулија, 5 март 1988

Мелникова Елена, 27 октомври 1962

Милер Тимур, 22 март 1982

Михајлов Игор, 26 август 1978

Михајљкова Валентина, 18 март 1955

Мнацаканов Леонид, 07 ноември 1975

Мовчанов  Владислав, 29 јули 1984

Мовчанова Лилија, 14 јуни 1991

Мозгина Алиса, 14 мај 2014

Мозгина Љубов, 22 декември 1975

Мојсеева Алена, 22 август 2010

Мојсеева Елена, 18 април 1976

Мокиевскаја Татјана, 23 мај 1988

Мурашова Екатерина, 05 ноември 1983

Најок Максим, 8 април 1988

Николаева Екатерина, 21 март 73

Огородова Ксенија, 9 февруари 1982

Орлеанскаја Ирина, 20 јануари 1988

Орлеанскиј Дмитриј, 27 ноември 1984

Осипов Захар, 6 мај 2007

Осипов Илија, 4 февруари 1980

Осипова Наталија, 21 февруари 1962

Павлова Ирина, 23 септември 1963

Павлова Олга, 24 септември 1973

Панина Александра, 30 март 1990

Панина Татјана, 30 декември 1959

Пахар Ана, 11 јули 1990

Пикалева Ирина, 15 март 59

Пилипа Александра,21 јануари 1968

Подлевских Марија, 20 март 1975

Пономарева Надежда, 17 јануари 1974

Прусакова Светлана, 20 декември 1957

Прјаников Евгениј, 3 февруари 2004

Пукхаева Елена, 26 април 1963

Пуљанов  Роман, 13 ноември 1985

Пјаточенко Нелја, 20 јануари 1963

Радлевич Александар, 4 јануари 1956

Радлевич Ала, 2 јули 1959

Родина Елена, 1 ноември 1980

Ростенко Наталија, 8 јануари 1959

Савелев Павел, 6 јули 1975

Сагдатулина Наталија, 5 март 1964

Сакерин Илија, 31 мај 1990

Сакерина Влада, 11 септември 1992

Салахбеков Даниил, 16 мај 2001

Салахбекова Диана, 31 март 2006

Сачук Владимир, 17 јуни 1989

Сајапин Алексеј, 23 септември 1970

Саяпина Наталија, 24 октомври 1975

Севрјукова Викторија, 22 јануари 1991

Семаков Алексеј, 8 октомври 1979

Семакова Оксана, 23 септември 1975

Семенов Александар,10 мај 1966

Серадзинскиј Роман, 5 јуни 1987

Сергеев Алексеј, 19 март 1951

Сергеев Генадиј, 3 ноември 1955

Сергеева Елена, 29 мај 1953

Сергеева Софија, 14 март 1953

Симанова Маргарита, 26 април 1962

Скородумов Виктор, 11 август 1951

Скородумова Људмила, 19 септември 1953

Смирнов Јуриј, 12 септември 1960

Смирнова Вера, 16 септември 1941

Смирнова Ирина, 30 април 1966

Смоленкова Татјана, 27 април 1952

Соколова Ирина, 20 мај 1986

Соловьева Татјана, 10 јуни 1957

Сологубова Евгенија, 12 јануари 1990

Статская Анастасија, 27 април 1992

Тарасов Александар, 19 јули 1953

Тарасова Лариса, 23 октомври 1954

Терехина Галина, 14 ноември 1959

Тимошенко Андреј, 20 мај 1975

Тихомиров Алексеј, 22 мај 1981

Тихомирова Анастасија, 3 јули 1987

Тишинскаја Ана, 2 октомври 1988

Томина Елена, 1 септември 1969

Усатова Ирина, 13 февруари 1972

Утесов Кирил,15 март 1999

Федорков Михаил, 7 септември 1988

Федоров Федор, 17 февруари 2010

Федорова Елена, 7 јануари 1975

Федорова Татјана, 08 декември 1979

Харитонов Леонид, 5 април 1971

Харитонова Анастасија, 5 ноември 2001

Харитонова Оксана, 17 август 1971

Хмелевскиј Дмитриј, 10 јули 1989

Хусаинова Елена, 2 јануари 1967

Чернова Александра, 2 март 1996

Шарова Ирина, 22 јули 1977

Шеин Јуриј, 1 април 1977

Шеина Анастасија, 7 март 2012

Шеина Олга, 10 мај 1985

Шилер Дарја, 23 јули 1983

Шихина Екатерина, 31 март 1990

Шишкина Марија, 21 септември 1987

Шулгинов Евгениј, 8 февруари 1979

Шулгинов Кирил, 4 мај 2012

Шулгинова Олга, 13 октомври 1980

Шурко Наталија, 29 август 1971

Јавсин Евгениј, 2 март 1994

Јавсина Елисавета, 12 август 1970

ЈасменкоТатјана, 15 јули 1983

Јацкова Дарја, 23 септември 1995

 

Упокој ги, Господи, душите на Твоите упокоени чеда…

 

Извор: Санкт-Петербургская православная духовная академия

 

Преземено од: Преспанско-пелагониска епархија