ГПЦ де факто ја признава Православната црква во Украина
 
 
 
 
 

ГПЦ де факто ја признава Православната црква во Украина (28.07.2019 20:18)

Митрополитот на Лангада, г. Јован, денес, 28 јули, сослужуваше со Митрополитот Киевски Епифаниј, по повод јубилејните празнувања на крштевањето на Русија.

Исто така, пред неколку дена, Митрополитот Јован во Лангада сослужуваше со Епископот Чернивски г. Герман, од автокефалната Црква во Украина, во сослужение со повеќе други ерарси од ГПЦ.

Треба да се забележи дека Грчката Православна Црква, сè уште официјално ја нема признаено автокефалната Црква во Украина, но очигледно тоа не претставува пречка за многу ерарси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

извор: bigorski.org.mk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

извор: bigorski.org.mk