Православните во Русија го одбележуваат празникот на светиот Владимир Покрстителот
 
 
 
 
 

Православните во Русија го одбележуваат празникот на светиот Владимир Покрстителот (28.07.2006)

Денес православните во Русија го одбележаа празникот на светиот кнез Владимир, покрстителот на Русија. Во храмовите се одржуваа празнични богослужби.

На Урал стотици верни пристигнаа во Екатеринбург за да ја примат светата Тајна Крштение во реката Чусова, недалеку од храмот на кнезот Владимир. Овој обред се извршува тука веќе неколку години по ред, станувајќи традиција. Мнозинството на новокрстените се деца, без оглед на тоа што денес во Екатеринбург времето беше облачно, а водата во реката прилично студена.

 

Известува: Blagovest-info